Nya tag över Gästgiveriet

Välkomna till den nygamla och uppfräschade hemsidan för medlemmarna i Gästgiveriets samfällighetsförening. Syftet är självfallet att förbättra kommunikationerna mellan oss som är medlemmar – och mellan medlemmarna och den styrelse som givits förtroende att sköta våra gemensamma angelägenheter.

Här ska vi snabbt och enkelt kunna få tillgång till protokoll, stadgar, vissa ritningar och aktuella frågeställningar och aktiviteter. Allt är inte på plats ännu men arbete pågår!

De arbetsgrupper som sedan i våras arbetar med olika projekt inom ramen för ”Underhålls- och förnyelseplanen” kan dela med sig av sina funderingar och efterlysa kunskaper och synpunkter ur den reserv av kompetens vi tillsammans utgör.

Som enskild medlem kan man dela med sig av sina funderingar i frågor av allmänt intresse eller kanske önska sälja eller köpa prylar. Sidan blir vad vi gemensamt gör den till!

Trots ihärdigt regnande i sommar så har Erik Hothar envist fortsatt att måla på garagens fram- och baksidor. Dessutom har Erik tagit bort ogräs ett antal gånger i de nya rabatterna i väntan på att vi ska få avtal med ett företag som ska sköta rabatterna kontinuerligt.

Till hemsidans kultur- och historiedel har vi tagit med två intressanta bilagor – dels från Sydsvenskan, dels från Arbetet – om husens byggmästare, Nils Tatis Andersson, som byggt våra hus. Texterna skrevs när Tatis fyllde 80 och det var 1987. Tack för tipset Margareta Tönnesson! (artikel 1, artikel 2).

Tack för ombyggnadsarbetet med den här hemsidan, Mattias och Anders!

Synpunkter och bidrag sändes till styrelsens ordförande Per Wickenberg eller till Christer Blomgren som tagit på sig rollen av redaktör för hemsidan.

Per och Christer

Rapport från arbetsgrupperna

Vid årsmötet i april beslöts att åtta arbetsgrupper skulle bildas för underhåll och utveckling av våra gemensamma tillgångar och angelägenheter formellt kallat ”Underhålls- och förnyelseplan”. Intresset för arbetsgrupperna är stort och sammanlagt är drygt 25 av samfällighetens medlemmar engagerade i projekten. Flera av arbetsgrupperna ägnar sig åt påfallande handfasta projekt medan några bokstavligen är underjordiska. Till vi börjar se resultat av gruppernas arbeten kan en rapport vara på sin plats, och nedan följer korta redogörelser om vad som rapporterats till styrelsen.

Vatten och avlopp: Efter kontakter med VA-syd står det klart att en översyn eller snarare en genomlysning av det ca 600 meter långa ledningsnätet måste utföras av en privat entreprenör och att det kräver spolning. Kostnaden för spolning och filmning uppskattas till ca 25 000 kronor av ett företag. Föreningen är också ansvarig för att brunnslock är fastskruvade. Arbetsgruppen ska rapportera till styrelsen offertförfrågningar och inventering av brunnslock. Kontaktperson Thomas Rappe Gilleskroken 29

Belysning: Gruppen har identifierat tre områden som behöver lysas upp bättre: Garageplan, gången mellan hus och garage på södra sidan samt några mörka hörn. Gruppen ska under hösten lägga fram en plan till styrelsen med beräknade kostnader. Kontaktperson Anita Magni-Olsson, Gilleskroken 44.

Elstolpar: Förutsättningarna och kostnaderna för att placera elstolpar i garagen utreds. Det står klart att kostnaderna för en sådan investering är betydande och arbetet i gruppen ses som långsiktigt. Kontaktperson Nils-Gunnar Holmer, Gilleskroken 7.

Bredband: Avtalet med Com hem har sex månaders uppsägning och det finns alternativ för bredbands-TV. Gruppen rapporterar till styrelsen när alternativen står klara. Kontaktperson Mattias Ohlsson, Gilleskroken 19.

Förråd: Flerfaldiga alternativ för att göra förrådet mer funktionellt och rymligt finns. Vi kan nöja oss med ett tak söder om befintligt förråd, tak med väggar av nät eller en förlängning av förrådet. Bygglov finns och arbetsgruppen lämnar in förslag med kostnadsberäkningar till styrelsen. Kontaktperson Thomas Rappe, Gilleskroken 29.

Hårda ytor – asfalt: Två anbud har inhämtats för asfaltering av gångar samt upprivning av en gång på södra sidan. Båda ligger på ca 130 000 kr men arbetet kan delas upp. Frågan ligger nu hos styrelsen för beslut. Renhållningsverket har gratis asfalterat ytan norr om containern och snöröjaren ska informeras för att inte täppa igen ytan vintertid. Kontaktperson Per Wickenberg, Gilleskroken 34.

Hårda ytor-lekplatser: Fjädergungorna på södra sidan har renoverats. Gruppen arbetar vidare på att ta fram förslag om insatser för att förbättra lekmiljöerna. Kontaktperson: Johanna Thelin, Gilleskroken 17.

Trafik: Efter kontakter med tekniska förvaltningen ligger nu frågan om trafikflödena på särskilt Gilleskroken hos nämnden och tjänstemännen. Vi hade besök i början av sommaren av en trafikingenjör som fick en noggrann beskrivning både muntligt och skriftligt av problemen med bilar och cyklar som kör mot enkelriktat. Efter påstötning i slutet av augusti meddelades att beslut om eventuella åtgärder fattas under hösten. Vi har begärt tydliga besked om vad vi själva kan eller tillåts bidra med för att tydliggöra trafikreglerna. Kontaktperson Christer Blomgren, Gilleskroken 3.

Gröna ytor: Omfattande planering pågår och inbegriper allt från plantering på platsen där piskställningen tidigare stod till tankar om en muralmålning på garagelängans norra gavel. Arbetet har ”störts” av att man tvingats organisera viss ogräsbekämpning då det företag man tidigare kontaktat för sådana uppgifter inte kunnat ta på sig arbetet. Likaså har problemen med de tre döda nyplanterade oxelträden tagit gruppens kompetens i bruk. Man undersöker nu eventuella garantier samt orsakerna bakom den misslyckade planteringen. Kontaktperson Anita Magni-Olsson, Gilleskroken 44.

Avfallshantering: Gruppen arbetar på lång sikt och har inget att rapportera. Kontaktperson Per Wickenberg, Gilleskroken 34.

Snöröjning: Arbetet aktualiseras när nederbörden så kräver. Kontaktperson Per Wickenberg, Gilleskroken 34.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.